In Fable III maak je kennis met het nieuwe Albion, waarin de industrialisatie de stad heeft overgenomen. Kinderarbeid in fabrieken en rioleringen die de rivieren bevuilen zijn hier de orde van de dag. Hoe ik het heb ervaren om in deze ‘nieuwe’ stad rond te lopen lees je in de review.

Verhaal

Fable III speelt zich 50 jaar na het vorige deel af, ten tijde van het industriële tijdperk. Het land Albion wordt geregeerd door de boosaardige koning Logan, de zoon van de held uit het vorige deel. Je speelt de jongere broer of zus (ik koos natuurlijk de prinses!). Dat Logan in niets op zijn vader lijkt merk je al snel, hij laat je namelijk meteen kiezen tussen het doden van je vriend of honderd onschuldige burgers. Nu je weet waar hij tot in staat is, vlucht je met je mentor (Walter Back), de butler (Jasper) en je hond het kasteel uit. Je gaat op zoek naar bondgenoten om een revolutie tegen je broer te leiden en uiteindelijk de troon te bemachtigen om het volk te verlossen van de tiran.

Als je eenmaal op de troon zit krijgt de game een hele andere wending. Als koning(in) wordt het al snel duidelijk dat je de keuze moet maken tussen goed en slecht, er is geen gulden middenweg. Nou is het niet zo simpel als het lijkt, want er moet ook geld verdiend worden. En laat het nou net zo zijn dat je veel geld krijgt voor slechte keuzes en goede keuzes je als het ware alleen maar geld kosten. Het is daarom belangrijk om alle voor- en nadelen af te wegen voor je een besluit neemt, want je goede beloftes aan het volk zijn zo verbroken en dat zullen ze je niet in dank afnemen.

Road to Rule

Deze lange mistige weg leid je naar het kasteel en staat symbool voor de weg die je moet doorstaan om de revolutie te starten. Je kunt dus niet zomaar bij het kasteel komen, daarvoor zal je eerst wat poorten moeten openen. Voor elke poort staat een kistje die je moet openmaken met een aantal Guild Seals (dit zijn de groene orbs uit het vorige deel). Deze kun je verdienen door quests te doen, vrienden te maken en te vechten. In de kistjes zitten o.a. wapenupgrades en nieuwe krachten, of de mogelijkheid om winkels of huizen te kopen. Als je alle poorten hebt geopend ben je klaar om Logan van de troon te schoppen en zelf over het volk te regeren.

Wapens

Je hebt weer de beschikking over een mêleewapen, een geweer en magie. De magische aanvallen zijn vrijwel hetzelfde gebleven, alleen zijn de spells nu verwerkt in potions die je kunt inzetten tijdens een gevecht (bijvoorbeeld het vertragen van de tijd of een healthpotion). Later in de game heb je de mogelijkheid om twee handschoenen aan te doen, waardoor je bijvoorbeeld een wervelwind en een vuurbal kan combineren. Hierdoor ontstaat er een soort vuurstorm, erg tof! Gelukkig zit elk wapen onder een eigen button (one button combat), waardoor je tijdens het vechten niet steeds hoeft te wisselen van wapen en je bovendien mooie combinaties kunt maken. De wapens hebben allemaal een eigen karakter en veranderen naar aanleiding van je speelstijl. Als je voortdurend slechte keuzes maakt, zal je zwaard een rode gloed uitstralen. Blijf je zelf liever op het goede pad, dan zal je zwaard een witte gloed uitstralen.

The Sanctuary

Een grote verandering, en in mijn ogen een positieve, is The Sanctuary, die in de plaats van het traditionele menu is gekomen. Je kunt op elk moment op de start knop klikken en jezelf verplaatsen naar deze ruimte. Hierin kun je o.a. je wapens en outfit veranderen, de beloftes die je hebt gemaakt nalezen, of simpelweg de game saven. Het leukste vind ik de wereldkaart waarmee je kunt fast travelen naar een stadje op de kaart en daar een quest kunt doen.

Graphics

Qua graphics is het geen hoogstandje, maar Fable heeft ook geen oogverblindende graphics nodig om een geweldige game te zijn. De omgevingen zijn net zo sprookjesachtig als in de voorgaande delen en de sfeer die er hangt is fenomenaal. Zo reis je af naar woestijnachtige gebieden, beboste bergen, besneeuwde dorpjes en fabriekssteden met een vervuilde lucht. Het is daarom ook zeker aan te raden om zo nu en dan stil te staan en te genieten van het uitzicht.

Geluid

Lionhead heeft niet de minste Briste comedians erbij gehaald om de personages tot leven te wekken. Zo spreekt o.a. John Cleese de stem van butler Jasper in en neemt Stephen Fry de rol van Reaver op zich. De game brengt serieuze onderwerpen aan het licht, maar doet dit wel met een vleugje Britse humor.Daarnaast zijn ook de omgevingsgeluiden perfect nagebootst; zwaardgekletter, schietgeluiden, het blaffen van je trouwe viervoeter, het klopt allemaal.

Conclusie

Veel veranderingen heeft Fable III niet gemaakt in vergelijking met zijn voorganger. Het gevechtssysteem is nog meer versimpeld, wat helaas de uitdaging wat weghaalt. Technisch zijn er helaas wat foutjes, maar dat weerhield mij er niet van om geen plezier in de game te hebben. Het verhaal, de omgevingen, de hilarische quests (probeer ‘The Game’ maar eens!) en het heersen over Albion maken het allemaal weer goed. Voor mij is dit echt een toppertje en mocht je ook van een action/adventure game houden, dan ben je bij Fable aan het juiste adres.Score:Gameplay: 7,5/10Fun: 8/10Levensduur: 7,5/10Graphics: 7/10Geluid: 8,5/10Originaliteit: 8/10Eindcijfer: 8.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.