Aramada is back! Van 2525 naar 2526. Zoals de nummers al laten zien, geen enorme verbetering….Algemeen:
Armada 2526 is een game waarin je, op je eigen manier, het universum moet/kan veroveren. Of het nu is door het aanvallen van iedereen die je tegenkomt, of door een care-bear te zijn en vredes-overeenkomsten met iedereen te maken, is aan jou.

Gameplay:
Het is een turn-based spel. Dit klinkt erg traag, maar in de loop van het spel heb je zoveel planeten en vloten, dat je erg blij bent met de tijd die je hebt om alles in goede banen te leiden. Mocht je toevallig een vijandige vloot tegenkomen, of aangevallen worden door een of andere alien, dan heb je de keuze om dit gevecht automatisch te laten verlopen, of zelf de touwtjes in handen te nemen. Met de laatste optie switched de game naar real-time. Dit moet met een korreltje zout genomen worden, want het is allemaal erg simpel. Jouw schepen en defense aan de ene kant, die van de tegenstander aan de andere kant. Naar elkaar toevliegen en knallen.

Meestal is het een kwestie van wie de meeste schepen heeft, die wint. Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer te doen. Op elke planeet kun je gebouwen bouwen, schepen bouwen, defenses bouwen. Ook kun je de AI voor je laten bouwen, met verschillende keuzes als de bevolking vergroten, focus op het bouwen van schepen, etc.etc. Je moet de bevolking op al je planeten tevreden houden zodat er genoeg belasting binnen komt, zodat je geld genoeg hebt voor het bouwen van research, maar daar worden de bewoners weer niet blij van, etc.etc. Een delicate toestand waar je (of niet) een evenwicht in moet vinden. Verder zijn er nog minimaal 8 gebieden waarin je research kan doen (waarvoor je punten krijgt door het bouwen van research stations), variĆ«rend van “Weapons Tech” tot “Skunk” (hiermee geef je de scientists de vrije hand, en weet je nooit wat eruit komt). Je kunt natuurlijk alles aanzetten, maar dat betekent weinig specialisatie. De keuze is volledig aan jou; Sterkere wapens/schepen, of de mogelijkheid om wormholes te gebruiken zodat je nieuwe planeten vindt?Of misschien superieure Arks ontdekken, zodat je zelfs bij een neutronen-ster een basis kan bouwen? Of toch die biological warfare schepen om een virus los te laten op vijandige planeten zodat je ze later makkelijk kan overnemen? Of snellere schepen die bijna niet te detecteren zijn zodat je diep in het gebied van de vijand kan komen om zijn thuisplaneet aan te vallen? Nee? Misschien meer op defense concentreren zodat je de kracht van de zon(nen) kan gebruiken om je vijanden uit te schakelen terwijl je achter je laser-shield rustig je enorme fleet nog groter maakt voor een massale invasie?Zoals je leest, erg veel mogelijkheden!Dat moet ook wel, want er zitten standaard maar 4 of 5 scenario’s in de game, waaronder de tutorial (die alleen al 4 tot 7 uur duurt…). Natuurlijk is er de mogelijkheid om een soort “skirmish” te starten met je eigen instellingen, maar ik had graag een soort campaign gezien, liefst van alle 12 rassen!

Graphic & Sound:
Graphics kunnen we kort over zijn; Niets om over naar huis te schrijven. Sound is ook niet geweldig, vaak is er geen eens muziek, en een uur later komt deze opeens weer terug.Conclusie:
Okay, redelijk negatief, maar toch ben ik er uren mee bezig geweest. Vooral omdat het opbouwen zoveel tijd kost, en je toch wil weten wat er allemaal nog komt aan vette schepen en dergelijke. Ookal zijn de graphics niet goed, gameplay maakt meestal een hoop goed. En daarmee kom je meteen bij het zwakke punt van deze game;Je moet ervan houden.FPS gamers zullen deze game installeren, opstarten, en binnen 5 minuten wegflikkeren.RTS gamers zullen in deze game een uitdaging vinden die ze uren bezighoudt.De bugs werken alleen niet mee;De game maakt gebruik van .NET, helemaal niks mis mee. Maar als de game vervolgens regelmatig crashed vanwege .NET (zowel op Vista Business 32 bit als Windows 7 64 bit), wordt het toch wel zwaar irritant.Toch blijf ik erbij dat je, als je van het genre houdt en bereid bent er uren in te steken, dit een leuke game is waar je wel uuuuuuren voor moet reserveren. Zoals eerdere gezegd, alleen de tutorial heb ik al 5 uur in zitten. Kan hem alleen niet afmaken vanwege de BSOD-bug bij een bepaald gevecht.. Bij onderstaande score ben ik dan ook uitgegaan van -voor zover mogelijk- een objectief oogpunt; Wat zou de gemiddelde gamer van deze game vinden, even de bugs negerend?Score:
Gameplay: 7/10Fun: 5/10Levensduur: 6/10Graphics: 6/10Originaliteit: 8/10Totaal score volgens reviewer: 6,4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.