De band Van Halen heeft zijn hoogtepunten zonder twijfel in de jaren 80 gehad. Dat is een hele tijd geleden en of het nou ook zo’n goed idee is om dan nog een Guitar Hero game te maken is nog maar de vraag.Bij het horen van de titel zou je waarschijnlijk verwachten dat je een game voorgeschoteld krijgt die zich helemaal specialiseert in de band van Halen. Dit valt helaas toch vies tegen; zo zijn van de 47 tracks maar 28 tracks van de band zelf. De overige 19 tracks zijn van bands als Blink-182, Foo Fighters, Tenacious D, Deep Purple, Billy Idol enz. Een leuke variatie, maar natuurlijk niet wanneer je een game vol met tracks van jouw favoriete band verwacht.

Met dus maar 47 tracks op de setlist en geen DLC is de speelduur van Guitar Hero: Van Halen zeer matig. Gelukkig is er nog wel de GH Studio Tunes; een soort online ‘marketplace’ waar spelers hun zelfgemaakte soundtracks kunnen uploaden en die van anderen kunnen downloaden. Redelijk wat gamers zijn hier toch aardig fanatiek in. Zo vermaakte ik me maar al te goed met een zelfgemaakte Super Mario Bros track. Ronduit zonde is het ontbreken van de mogelijkheid om tracks van andere Guitar Hero games te importeren.Guitar Hero: Van Halen speelt precies zoals we gewend zijn van een Guitar Hero game. Het spel ondersteunt zang, drum en gitaar. Het is leuk om, ondanks de ontbrekende Party Mode, met vrienden even een lekker potje te jammen en de campaign mode speelt lekker door. Wel jammer is dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Guitar Hero: Metallica, het spel verder niet echt veel aandacht aan de band besteed. Je zult bijvoorbeeld geen behind-the-scenes footage tegenkomen. Wel kun je de lyrics van alle nummers uitgebreid onder de loep nemen en is van een groot aantal nummers meer informatie beschikbaar. Aan de geschiedenis van de band zelf wordt niet echt veel aandacht besteedt.

Naarmate je verder in de game vordert, speel je pas de echte, klassieke outfits vrij en krijgen de bandleden ook het lange, bekende levendige rockhaar. Waarom men juist voor deze keuze heeft gekozen weet ik niet. Ik zie het nut om te beginnen met een kortharige band waarvan de outfits alles behalve rockend zijn, er eigenlijk ook niet van in. Juist door deze keuze ontbreekt de sfeer dat je met dé Van Halen band aan het rocken bent.Conclusie:Hoewel Guitar Hero: Van Halen een leuk en uitdagend spel is, zou de game beter zijn recht doen als DLC. 47 tracks en geen verdere verdieping op de band zelf is nou eenmaal niet voldoende.InformatieNaam: Guitar Hero: Van HalenOntwikkelaar: UndergroundUitgever: ActivisionPlatform: Xbox 360, Nintendo Wii, PlayStation 2 & 3Rating: 12+Adviesprijs: € 59,99Website: Guitar Hero: Van Halen
ScoreGameplay: 7/10Fun: 6/10Levensduur: 3/10Graphics: 6/10Geluid: 7/10Originaliteit: 6/10Eindscore: 5.8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.