Agatha Christie, een naam die denk ik geen verdere uitleg nodig heeft. Alhoewel lang niet iedereen haar boeken gelezen heeft, kennen we haar natuurlijk allemaal als één van de beroemdste schrijfsters binnen het detective genre. Vooral haar boeken met de detectives Hercule Poirot en Miss Jane Marple hebben haar tot één van de meest belangrijke en innovatieve schrijfsters weten te maken en haar zelfs de titel ‘Queen of Crime’ gegeven.Deze Engelse lady is inmiddels al meer dan dertig jaar geleden overleden en al betekende dat het einde van de lange reeks ‘Agatha Christie’ misdaadromans, haar werk is nog steeds even populair en wordt ook nog steeds uitgegeven. Zo brengt Publisher Denda ons een Nintendo DS-game die gebaseerd is op één van Agatha Cristie’s meesterwerken, waarbij we zelf in de huid van Arthur Hastings, de collega van detective Hercule Poirot, kunnen kruipen om te bewijzen dat wij onszelf ook ‘Queens of Crime’ mogen noemen. Met mijn vergrootglas in de hand dook ik in de wereld van ‘Agatha Christie’s The ABC Murders voor de Nintendo DS.

The ABC Murders is een game die me op het eerste gezicht doet denken aan een mix tussen de Professor Layton games en de Ace Attorney franchise. Ik ben dol op beide series en was daarom ook erg enthousiast en vooral erg nieuwsgierig naar deze titel die zich afspeelt binnen de ouderwets Engelse sfeer die zo kenmerkend is voor Agatha Christie werk. Helaas merkte ik al snel dat deze stijve, typische Engelse sfeer, die het in de boeken zo geweldig goed doet, op de dual screen handheld van Nintendo een stuk minder succes weet te behalen. De game speelt namelijk alsof het een boek is, met veel teksten die je zult moeten doorlezen, geen geanimeerde beelden en weinig actie. Stuk voor stuk halen deze spel elementen de vaart er behoorlijk uit, waardoor er een langzame, langdradige game overblijft. Begrijp me niet verkeerd, dit wil niet meteen zeggen dat The ABC Murders een flop is, want dat is het absoluut niet. Ik zie het feit dat de game erg traag aanvoelt, wel als een behoorlijk nadeel, maar de gameplay zelf en het verhaal weten gelukkig een hoop goed te maken. Zoals ik al zei ga je als Hastings, de sidekick van detective Poirot, moorden oplossen. Er is namelijk een seriemoordenaar actief die de ene moord na de andere pleegt en zo brutaal is om op elke moordlocatie een brief voor Poirot achter te laten, met aanwijzingen over de volgende moord die hij gaat plegen. Het eerste slachtoffer was Alice Asher uit Andover, daarna was Betty Barnyard uit Bexhill on Sea aan de beurt, gevolgd door Carmichael Clark uit Churston… Zie je het patroon? A, B, C… Het is dus erg belangrijk dat Poirot en Hastings de moordenaar zo vlug mogelijk vinden, want een simpel rekensommetje vertelt ons dat we nog flink wat slachtoffers kunnen verwachten, als we niet ingrijpen.

Hoog tijd om op onderzoek uit te gaan dus. Dit doe je door met verschillende getuigen en verdachten te praten, de plek des onheil grondig doorzoeken (a la de Ace Attorney reeks) en het oplossen van verschillende puzzels (zoals in Professor Layton) die je op vele momenten in de game tegen het lijf zult lopen. Om de puzzels op te lossen, zul je je hersenen flink moeten laten kraken, want er zitten veel doordenkers en echte hersenkrakers tussen. Het is hierbij ook handig om papier en pen bij de hand te houden, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Professor Layton, heb je in The ABC Murders niet de beschikking over een ingame kladblokje om eventueel wat aantekeningen te maken. De puzzels zijn ook wel wat moeilijker dan die uit de Professor Layton games en je zult regelmatig lastige rekenvragen voor je neus krijgen, dus het maken van wat aantekeningen zou geen overbodige luxe zijn. Agatha Christie’s The ABC Murders is een aardige detective game. De puzzels die je voorgeschoteld krijgt, zijn lekker uitdagend en ook de verhaallijn weet je geboeid te houden door je regelmatig te verrassen met een spannende plottwist. Het enige nadeel aan deze game is het tempo, dit ligt niet erg hoog. Een beetje geduld is hier dus wel op zijn plaats. Kun je dat geduld goed opbrengen, dan heb je met Agatha Christie’s The ABC Murders een leuke, spannende Nintendo DS-game in handen! InformatieNaam: Agatha Christie’s The ABC MurdersUitgever: DendaPlatform: Nintendo DSRating: 12+Adviesprijs: € 29,95 Score– Gameplay: 7/10- Fun: 7/10- Levensduur: 6/10- Graphics: 6,5/10- Geluid: 6/10- Originaliteit: 6,5/10Score volgens de reviewer: 6,9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.