Vroeger met oma aan de keukentafel of met je ouders op de camping. Wie kent het niet: Rummikub! Games Factory Online heeft een versie voor de Nintendo DS uitgebracht.Het spelVanaf nu is het klassieke familiespel Rummikub ook op de DS te spelen. Op de achterkant van het doosje staat: ‘De unieke combinatie van strategisch inzicht, geluk en spanning boeit vele spelers al meer dan dertig jaar.’ Dertig jaar al… Ik zal toch de regels en het doel van het spel nog kort uitleggen. Het belangrijkste element van Rummikub is de pot met 106 stenen (104 genummerde en 2 jokers). De genummerde stenen bevatten de nummers 1-13 in vier kleuren (zwart, geel, blauw en rood). Iedere combinatie van kleur en nummer komt twee keer voor en de speler bewaart zijn stenen op een rekje, zonder deze te laten zien aan de andere spelers.


Het doel van het spel is simpel: de speler die als eerste alle stenen van zijn rekje heeft weggespeeld en op tafel heeft gelegd, wint. Met de stenen op je rekje kun je combinaties maken. Je kan een ‘rijtje’ maken met drie of vier stenen met hetzelfde nummer (bijvoorbeeld: rood 7, blauw 7, geel 7 en zwart 7) of je legt een ‘serie’, die bestaat uit drie of meer opvolgende nummers van dezelfde kleur (bijvoorbeeld: blauw 2, 3, 4 en 5). Daarnaast mag je jouw stenen ook combineren met de stenen die (door anderen) op tafel zijn gelegd. De eerste beurt mag je uitkomen als je minimaal 30 punten op tafel kan leggen. Daarna kan je iedere beurt neerleggen wat je kwijt kan. Als je niet kan, moet je een steen uit de pot pakken. De regels zijn precies hetzelfde al bij het originele bordspel, alleen speel je hier met je stylus.
OptiesJe kan in de 1 speler-modus kiezen of je tegen één, twee of drie tegenstanders gaat spelen. De moeilijkheidsgraad (beginner, normaal, moeilijk of expert) kan je ook aanpassen. Daarnaast kan je instellen of je met een tijdslimiet wil spelen, hiermee bepaal je de lengte van de beurten (geen, één minuut, twee minuten of vijf minuten). In de multiplayer-modus kan je via DS download Play tegen drie vrienden spelen. Dit maakt het spel extra leuk!
MeningPersoonlijk vind ik Rummikub een leuk spel. Het duurt niet te lang en is niet al te moeilijk. De DS-versie vind ik aardig, het is een exacte kopie van het bordspel. Met vrienden vind ik het echt leuk, tegen de computer is er niet echt een uitdaging. Je krijgt voor elk gewonnen potje een medaille, waar je vervolgens niets aan hebt. Niet erg, maar ze hadden hier wat mij betreft wel wat extra spelelementen kunnen toevoegen. De muziek is oké, de graphics ook. Ik vind dit spel vooral een aanrader voor onderweg, handig voor in de auto (als je niet rijdt dus..) of in de trein. Een leuk spelletje, maar een echte uitdaging mis ik. InformatieNaam: Rummikub Platform: NDSGenre: familiegamePublisher: Games Factory Online Rating: 3+Kosten: € 24,95 Score– Gameplay: 8/10- Fun: 7/10- Levensduur: 6/10- Graphics: 7/10- Geluid: 6/10- Originaliteit: 6/10Totaalscore volgens reviewer: 6,7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.