Tropico 3, een strategie/simulatiegame van Kalypso Media is vanaf 20 oktober te koop, maar de demo is nu al beschikbaar op tropico3.com. Als El Presidente regeer jij over het eiland St.Helena en moet jij onder andere voor een goede economie en tevreden eiland bewoners zorgen. Februari 2010 zal de game ook naar de Xbox360 komen.

Algemeen
De oud president van St.Helena treedt af en jij wil graag de macht over dit Caribische eiland. Je hebt de keuze uit SandBox, Tutorial, Campain of Challanges. Je doel is om achievements te halen, geld te verdienen en je volk tevreden te stellen.
Op een onbewoond eiland
Je begint met het kiezen van een eiland (in de sandbox uitvoering). Er zijn 15 verschillende eilanden met allemaal hun eigen natuur, bergen, grote, moeilijkheid niveau etc. Elk eiland komt met instellingen die je zelf kunt bepalen. -Political Stabilty-World Economie-Tourism-Game length, (hoe lang je president aan de macht zal zijn, dit verschilt van 1950 tot 1960 of het langste termijn namelijk 1950 tot 2000.)-Starting population, (hoeveel inwoners heeft je eiland zodra je begint?.)-Random Events-Far away place, aan/uit, (hiermee bepaal je hoe ver je eiland is verwijderd van de bewoonde wereld, dit heeft invloed op de hoeveelheid toeristen je bijvoorbeeld krijgt.)-Rebel yell, aan/uit, (hoeveel criminaliteit is er op je eiland?)-Free elections, aan/uit-Immigrants, aan/uit, (sta je immigranten toe op je eiland? Deze komen per boot.)-God mode, aan/uit, (geen zin om te zwoegen voor je geld? God mode heeft een moeilijkheidsgraad van 1% je begint met $500.000, zegt genoeg lijkt mij.)In God mode kun je ook nog ervoor kiezen om rebellen uit te zetten, geen coups te krijgen, geen angst voor buitenlandse invasies, stakingen of verkiezingen.
Viva el Presidente!
Daarna moet je je bezig houden met het kiezen van een president, je hebt de keuze uit mannelijke en vrouwelijke karakters uit het echte leven zoals Castro of Guevara met allemaal hun eigen eigenschappen maar je kunt er ook voor kiezen om een custom president/dictator te maken. Als je voor deze optie kiest heb je de keuze uit verschillende outfits en haar stijlen.Erg belangrijk is de achtergrond die je voor je karakter kiest. Het verleden dat je hebt opgebouwd zorgt voor de leider die je nu wordt. Als je gelovig bent opgevoed, zullen gelovigen je meer respecteren dan de intellectuelen, of als je een ex-politieagent bent, zal er minder geweld zijn op je eiland en zal je in de smaak vallen bij je militairen.Ook leuk is dat je je Presidente op je eiland kunt volgen of naar plekken kunt laten lopen. Het feit dat je eiland bewoners je op straat zien lopen werkt ook al positief.
Politiek gezeur
En dan het politieke gedeelte. Democraten, communisten, kapitalisten. Je kunt niet iedereen tevreden stellen dus moet je ook daar keuzes in maken. Deze keuzes hebben weer politieke gevolgen met betrekking tot hoe goed je het kunt vinden met landen als de Sovjet Unie of Amerika. Kus je de kont van de ene dan zal de ander je minder snel helpen als je in de problemen komt. Heb je de KGB of CIA achter je staan? Als je voor de KGB kiest zal je je bijvoorbeeld geen zorgen hoeven maken over ongeschoolde militairen, kies je voor de CIA dan kun je zo’n $2000 per jaar verwachten.
Huisjes bouwen en banen eten
En dan? Je bent aan de macht, je hebt een mooi tropisch eiland en je hebt waarschijnlijk al wat inwoners die erg benieuwd zijn naar wat je van plan bent. Een goede zet is in elk geval om wat banen te creëren voor je inwoners zodat ze de huur van hun huizen kunnen betalen, en jij wat geld kunt verdienen met export. Boerderijen en ranches zijn altijd wel een goede start. Wel moet je goed opletten wat je wilt gaan verbouwen op je boerderijen. Het is slim om vaak even te kijken naar je ‘Overlays’ button. Hierin kun je bijvoorbeeld bananen, koffie, olie, goud, papaya’s en tabak aanklikken. Zo kun je zien in welke gebieden je deze het beste kunt verbouwen. Wordt een gebied rood gekleurd om je boerderij heen als je koffie aanklikt? Dan kun je dat beter niet op die plek verbouwen, is het donker groen? Dan is het de perfecte plek voor koffieteelt.
Zeikerds
Mensen vragen ook al snel om een kerk, kliniek, huizen en andere bedrijven waar ze kunnen werken. Het bouwen van deze dingen kost wat tijd, maar als het goed is heb je bouwvakkers die het hele eiland voor je afrijden om dingen te bouwen. Let er wel op dat je een goed wegennet hebt zodat de bouwvakkers de bouwplaatsen kunnen bereiken. Nu kun je gaan zitten wachten op normale snelheid tot de bouwvakkers je huis af hebben, maar mensen zoals ik die geen geduld hebben voor dat soort dingen zien al snel de voordelen van de fastforward button zoals in The Sims.
Nu kun je je volk ook op andere manier tevreden houden. Wil je bijvoorbeeld dat ze je meer gaan respecteren? Houd dan een speech op het balkon van je paleis. Nadeel hiervan is weer dat je keuzes moet maken en niet iedereen tevreden kunt houden.
Als je bijvoorbeeld een kerk belooft te bouwen, zullen alleen de gelovige inwoners je meer respecteren. En kom je die afspraak niet na? Dan zullen ze wel protesteren.
I’ll scratch your back if you’ll scratch mine
Een andere manier om mensen, en je Zwitserse bankrekening tevreden te houden is om edicts uit te geven. Edicts zijn bevelen en deze kun je geven in meerdere catagorieën zo heb je sociale edicts, deze bestaan bijvoorbeeld “Food for the people”, deze edict zorgt ervoor dat de kwaliteit van het eten voor je inwoners toeneemt maar je hebt ook de edict om te legaliseren dat mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen. Verwacht bij deze edict wel protest van je gelovige inwoners.
Naast social edicts heb je ook economy edicts. Deze bestaan uit bijvoorbeeld Tax cuts (belasting verlaging). Als je dit bevel geeft zullen alle eilandbewoners je meer gaan respecteren. Building permits helpen vooral het spekken van je Zwitserse bankrekening.
Als je eiland een redelijke economie en veiligheid heeft kun je beginnen met het verwelkomen van toeristen. Dit vereist wel weer wat bouwwerkzaamheden zoals een vliegveld, toeristen haven, motels, hotels en entertainment zoals dierenparken. En als je dit alles op een goede manier doet, zal je een tevreden volk, veel geld, tevreden toeristen en een tevreden president krijgen. Alleen zelfs op God mode vond ik dit nog niet altijd even makkelijk! Want, wie kan nou IEDEREEN tevreden houden?
Tokkies en BN’ers
De inwoners van je eiland spelen een grote rol in het spel. Je kunt alle statistieken bijhouden over je inwoners, maar ook over je economie en respect. Als je inzoomed, kun je ook bepaalde inwoners aanklikken en hun persoonlijke statistieken bekijken (zoals in Rollercoaster Tycoon!).
Is deze persoon tevreden met zijn werk? Zijn huis? Zijn inkomen? Is hij tevreden over zijn pensioenregeling en wordt hij goed geholpen als hij ziek is? Al deze dingen hebben weer invloed op het respect dat de inwoners voor jou als Presidente hebben. Zonder tevreden inwoners geen werknemers, geen respect, en ook geen economie. Leven je inwoners veel in verrotte zelfgemaakt huisjes? Dan zullen de toeristen zich daar wat van aantrekken, en de rijkere inwoners van je eiland zullen het uitzicht niet waarderen.
Houd er altijd rekening mee dat je inwoners zo de boot kunnen pakken en vertrekken!
Conclusie
Tropico 3 is zeker een leuke game om je deze winter mee te vermaken. De muziek is erg lekker (als je van Cubaanse salsa etc. houdt en door het bekende nummer van een bepaalde vaatwas-reclame heen kunt kijken) en de mogelijkheden zijn eindeloos wat oorzaak en gevolg betreft. Ook zit er super droge humor verwerkt in het spel, die vooral tot uiting komt bij het luisteren naar de radio-omroeper. Even een anti-vuilnis-op-straat-bevel doorvoeren? De omroeper zal je bevel zo verdraaien dat je blijkbaar wordt doodgeschoten als je je kauwgompapiertje op straat gooit.Toch zijn er ook wat kleine minpunten, zoals, hoe lang kan een game van dit genre je vermaken? En zou die radioDJ die na elk nieuwtje op je eiland door je boxen galmt met een nepaccent nou echt niet doorhebben dat je een vrouwelijk president bent? Hij blijft je maar in de hij-vorm aanspreken…Over het algemeen blijf ik toch wel positief, want met alle challenges, achievements en verschillende moeilijkheid niveaus is er altijd wel wat te doen of je nu de perfecte dictator wilt worden, of een mega vakantieparadijs wilt creëren je kunt veel kanten op.

– Gameplay, een mix van The Sims, Tycoons en RTS games als Anno 1404. 7/10
– Fun, 7/10
– Levensduur, 7/10
– Graphics, 8/10
– Geluid, 6/10
– Orginaliteit, 6.5/10
(gebaseerd op smaak van reviewer!!!)
Reviewerscore, 7

Minimale Systeemeisen
* Operating System: Windows XP, Windows Vista, Windows 7 * Processor: 2.4 GHz Single-Core * Memory: 1 GB * Graphics Card: 256MB DirectX9c, Shader Model 3.0 (Geforce 6 Series, ATI X1300) * Free HDD Space: 5 GB * Sound Card: DirectX9-compatible

About MsMarvel

Woont in Groningen en heeft 4 ratjes (Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael) en 2 katten Loki & Dunya. Heather is 'in charge of the news' en helpt ook mee in de eindredactie. Is dol op de Marvel comics. Favoriete consoles zijn de PC, Wii U en Xbox360.

View all posts by MsMarvel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.