Lang hebben we gewacht op de release van dit spel, nu is het dan eindelijk zover. Speciaal voor jullie mocht ik ‘Denksport Varia’ voor de Nintendo DS uitproberen. Benieuwd naar de review van dit spel? Lees dan snel verder.Als klein meisje ging ik vroeger één keer per jaar naar Vlieland met mijn familie. Daar huurden we een huis in de dorpsstraat. Dit huis was buiten het seizoen gewoon bewoond, vandaar dat alle spullen van de bewoners altijd aanwezig waren. Tijdens mijn nieuwsgierige snuffeltochten door het huis, ontdekte ik onder de tv een boekenplank met allerlei spelletjesboekjes. Mijn moeder vond het niet zo’n fijn plan dat ik lekker een potje ging zitten puzzelen in andermans boekjes, maar ach, het kleine meisje moest toch ook wat te doen hebben. Zo kwam het dat mijn oma me uitleg gaf over allerlei verschillende puzzels en maak ik sindsdien af en toe een puzzel. Ik moet zeggen dat ik de ‘ware puzzelaar’ in mezelf nog niet helemaal gevonden heb, maar door mijn interesse voor taal kan je me bést plezieren met een puzzeltje hier en daar. Vandaar dat ik met liefde dit spel voor jullie heb getest!Als ik aan puzzelen denk, denk ik aan Denksport. Dit bedrijf brengt iedere maand 1,2 miljoen (!) puzzeluitgaven uit. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 65 % van de Nederlandse bevolking puzzelt. Hoog tijd voor een Denksportgame voor de DS!

De gameAls ik het spel opstart, valt me meteen op dat ik de DS een kwartslag moet draaien (net als bij bijvoorbeeld Braintraining). Hierna is het de bedoeling dat je een profiel aanmaakt, zodat je op latere tijdstippen weer verder kan puzzelen waar je gebleven bent. Op één gamecard is er voor vier personen plaats om games op te slaan. Bij het aanmaken van je profiel moet je onder andere je naam ‘opschrijven’. Zeer opvallend is dat het spel mijn geschreven letters perfect omzet in ‘getypte’ letters, iets wat we niet van elk spel kunnen zeggen. Na het aanmaken van je account kom je terecht in het hoofdmenu. Simpel, maar praktisch. Op de achtergrond speelt een lekkere jazzy sound. Op de linkerzijde van je scherm verschijnen verschillende tips voor het puzzelen, op de rechterzijde kun je een keuze maken tussen ‘singleplayer’, ‘multiplayer’ of ‘opties’.
SingleplayerIn de singeplayer modus moet je weer een keuze maken; ‘nieuw spel’, ‘spel laden’ of ‘minipuzzels’. Bij ‘nieuw spel’ kun je kiezen uit de volgende puzzels: – Blokpuzzel (*) – Cryptogram (***) – Cryptofilippine (***) – Doorloper (***, omhoog aan te passen) – Kruiswoord (***, omhoog aan te passen) – Kruiswoordfilippine (***)- Kruiswoordtrivia (***, omhoog aan te passen)- Legpuzzel (***)- Sudoku (**, omhoog aan te passen)- Woordzoeker (***)
Het aantal sterren geeft de moeilijkheidsgraad aan. Bij iedere puzzelvariant zijn de eerste zes puzzels vrijgegeven. Hoe meer puzzels je haalt, hoe meer er vrijgegeven worden. Bij vrijwel alle puzzels in het knopje ‘autocorrectie’ aan te vinken, hierbij zie je meteen of je antwoord goed of fout is. Bij ‘minipuzzels’ vind je kleine puzzels die je in korte tijd op kunt lossen. Je kunt kiezen uit de volgende puzzels: – Doorloper- Kruiswoord- Kruiswoordkronkel- Piramide- Rondedans- Uitlichtkruiswoord- Visitekaartje- Woordrijger- WoordsomBij iedere puzzel kun je hints vragen (onbeperkt, per hint 30 seconden straftijd) en inzoomen. Daarnaast kun je je antwoorden opschrijven of intypen op een ‘toetsenbordje’ dat op je scherm verschijnt als je dit wilt.
Spel ladenBij ‘spel laden’ kun je je opgeslagen games terugvinden en hervatten.MultiplayerBij de multiplayer kun je het spel met meerdere personen spelen (maximaal vier). Je kan hier kiezen uit ‘samen spelen’ (samen dezelfde puzzel oplossen op je eigen DS. De antwoorden van beide spelers worden in verschillende kleuren aangegeven op jullie schermen) of ‘tegen elkaar’ (dezelfde puzzel tegen elkaar spelen. Wie de puzzel het eerst heeft opgelost, wint). Bij beide varianten kun je kiezen uit drie soorten puzzels; woordzoeker, kruiswoord of sudoku. Pluspunten:- Rustige vormgeving, geen rare fratsen- Prettige besturing- Veel puzzels (zowel soorten als het aantal)- Multiplayer modeMinpunten:- Puzzels zijn allemaal redelijk pittig- Alleen een modus waarbij je ‘op tijd’ speelt, geen variatieIn de beschrijving en het persbericht van de game staat dat er verschillende spelvarianten gespeeld kunnen worden, zowel in de single modus als in de multiplayer modus. Dit is echter niet waar, er kan alleen ‘op tijd’ gespeeld worden. Er loopt een klokje mee terwijl je puzzelt, dat is het. Hierdoor zijn de puzzels nogal standaard en vergelijkbaar met het puzzelen in een boekje. Er is geen tijdlimiet, het maakt dus niets uit hoe lang je over een puzzel doet. Dit is om te wennen aan het spel prettig, maar ik kan me voorstellen dat je later wat meer uitdaging wilt. Het niveau van de puzzels vind ik vrij hoog liggen, het spel is naar mijn idee gericht op echte puzzelaars. Alleen de woordzoekers zijn vanaf het begin goed te doen. Ik zou het spel niet snel aanraden aan echte beginners. Ik vind de muziek in het spel erg prettig, dit maakt het spel leuker om te spelen. Alles wordt vrij duidelijk uitgelegd en de besturing werkt naar mijn mening erg goed. Per gehaalde puzzel speel je weer een nieuwe puzzel vrij, dit stimuleert je om verder te spelen. De multiplayer mode vind ik erg geslaagd, het wordt een echte wedstrijd! Het spel in het algemeen ademt een soort rust uit, het werkt voor mij ontspannend. Ik vind dit spel zeker een aanrader voor puzzelliefhebbers! Kortom, tijdens het spelen van deze game voelde ik me weer een beetje het kleine meisje van vroeger. Ik miste de zeelucht enigszins, maar de muziek maakte veel goed. Toen ik de multiplayer variant met mijn nichtje en neefje speelde, voelde ik me opeens net mijn oma…Denksport Varia is vanaf nu te koop voor €29,99

Door Leverne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.