Voor jullie heb ik de PC versie van Blood Bowl mogen uittesten. Met Warhammer figuren op een American Football veld rondrennen met bijbehorende pakjes aan? Het is te gek voor woorden, maar het is mogelijk in Blood Bowl! En dat de titel het woord “Blood” bevat is geen toeval. Dacht je dat American Football er al ruig aan toe ging? Blood Bowl is vele malen erger!
Blood Bowl is gebaseerd op het gelijknamige bordspel van Games Workshop. Ben je hier niet mee bekend, dan ligt de instapdrempel erg hoog. Er is dan wel een tutorial beschikbaar, maar hier word je niet heel veel wijzer van. Je kunt beter de game een paar keer intensief uitproberen en zo beetje bij beetje alles te weten komen over de game, maar dit vergt erg veel geduld.Er zijn 2 game modes beschikbaar: Blitz en Classic. Als je voor Classic kiest speel je het spel zoals we met het bordspel gewend zijn en volg je de regels van “The Living Rulebook 5.0”, die te vinden is op je schijfje. Kies je voor Blitz, dan beschik je over de mogelijkheid om de regels aan te passen en zelfs nieuwe regels toe te voegen die niet voorkwamen in het bordspel. Ook kan je hier je player equipment aanpassen, over contracten onderhandelen en real-time matches spelen.

Zodra je de gewenste game mode gekozen hebt, kan je aan de slag gaan met je team. Zorg voor een goede teamnaam en kies je ras. Hiervan zijn er maar liefst 8 beschikbaar:• Human• Dwarf• Skaven (rat-achtige wezens)• Orc• Lizardmen• Goblin• Wood Elf• Chaos (minotaur-achtige wezens)Ieder ras heeft zo weer zijn eigen eigenschappen: Dwarfs zijn sloom, terwijl Skaven erg snel zijn. Elk ras heeft ook nog eens een aantal logo’s waaruit je kunt kiezen. Dit is dan je teamlogo en komt op je outfit terecht. Het is ook mogelijk om je eigen Team Motto in te voeren, maar dit heeft verder geen invloed op de game zelf.Nu is het aan jou om je team samen te stellen door spelers te kopen. Hou je hierna nog wat centjes over, dan kan je ook bijvoorbeeld cheerleaders kopen en de fan factor opkrikken. Hierdoor wordt de kans verhoogd om een kick off te winnen.

Als je eenmaal met de game begonnen bent zul je merken dat Blood Bowl geen normale sport game is. Er is veel tactisch inzicht nodig en dan vooral als je het spel turn based speelt. Je moet zorgen dat je je spelers op de juiste manier over het veld verdeeld hebt en als je tegenstanders wilt uitschakelen bepalen dobbelstenen je succes.Speel je het spel in real time mode dan is de kans groot dat alles nogal snel en chaotisch verloopt, maar gelukkig beschik je over de zogenaamde concentration mode. Deze kan je activeren door simpelweg op spatie te drukken en het spel staat als het ware op pauze. Nu kan je rustig alles even in je opnemen en je spelers orders geven. Druk je weer op spatie, dan gaat alles weer verder, maar dan met de door jou aangegeven orders.Als je het spel voor het eerst speelt, dan kunnen beide game modes voor veel frustratie zorgen. Tijdens het spelen van de turn based mode kan het nog eens vaak voorkomen dat het gooien of vangen van de bal mislukt, terwijl de tegenstander dit perfect doet. Speel je het in real time mode, dan kan de enorme chaos nogal overweldigend zijn.Wel moet je oppassen voor rode kaarten. Heb je een tegenstander onderuit geschopt/gemept/gebeukt, dan is het natuurlijk erg verleidelijk om hem nog een extra schop te geven terwijl hij al op de grond ligt te creperen. Wordt dit gezien door de scheidsrechter, dan krijg je een rode kaart in je neus gedrukt en ligt de schuldige speler eruit. De gewonde speler komt in de ziekenboeg te liggen.

Wat erg jammer is, is dat de goede graphics niet echt van belang zijn in de game. Het ziet er allemaal super uit en de speler zijn erg gedetailleerd weergegeven. Alleen zie je de spelers tijdens het spelen alleen maar van bovenaf en maakt het dus niets uit of ze mooi gedetailleerd zijn. Het blijft nog lastig om sommige spelers uit je team uit elkaar te houden. Met de omgeving is precies hetzelfde aan de hand. Het ziet er erg prachtig uit, maar zodra er spelers op een kluitje staan is het moeilijk om uit elkaar te houden wat bij wat hoort. Zo gaan de spelers door elkaar lopen en mengt bijvoorbeeld het gras zich hier ook nog mee. Een warboel dus.De muziek in het spel is echter zeer indrukwekkend. Het is te vergelijken met de soundtrack van Pirates of the Caribbean en dat zou je zeker niet verwachten bij een game als deze!Conclusie:Zelf vind ik Blood Bowl een erg geslaagde game. In het begin is het zeker heel lastig, het grote aantal functies en de chaos op het veld zijn erg overweldigend, maar zodra je het eenmaal onder de knie hebt is het fantastisch en bovendien erg melig om te spelen!De echte fans van het bordspel zullen ook niet teleurgesteld worden, aangezien de classic mode gelijk staat aan het bordspel.En het is eigenlijk wel heel erg leuk om met orcs op kleine dwergjes af te stormen en ze tegen de grond te drukken.

Blood Bowl is verkrijgbaar voor de PC, Nintendo DS, PSP en de Xbox 360.

Cooper

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.