Op zondag 15 maart ging om 6 uur de wekker af, omdat we naar de voorpremière van de film Beyond the Game in het Pathé Tuschinski te Amsterdam gingen. De film begon namelijk om 11:30 en het was met de trein al 3 uur reizen.

Voor de film begonVoordat de film begon deed de regisseur van Beyond the Game, Jos de Putter, een voorwoord. Hierin vertelde hij dat hij de film gemaakt had om te laten zien dat gamen niet alleen voor nerds en mensen met een sociale beperking zijn, maar tegenwoordig ook een sport is geworden. Zelf speelt hij geen games, omdat hij vindt dat hij er te oud voor is. Hij wenste ons veel plezier met de film en na de voorstelling zouden we nog vragen mogen stellen over de film.

De filmDe film Beyond the Game volgt twee supersterren uit verschillende gameculturen tijdens de aanloop naar de World Cyber Games, waar ze voor de wereldtitel zullen strijden met het spel Warcraft 3. Het begon met Sky. Sky komt uit China en speelt in Warcraft 3 met de humans. Sky is een harde werker en doet vaak hetzelfde wat meestal lijd tot succes. Sky zegt in de film dat hij langzaam speelt en dat Grubby een betere speler is, omdat Grubby het spel tactisch speelt. Sky geeft ook aan dat hij elke dag twaalf uur moet oefenen om het niveau bij te kunnen houden voor een wedstrijd. In de film komen de ouders van Sky ook aan het woord en die zeggen dat ze liever niet hadden gewild dat hij een professionele speler was geworden. Ze hadden liever gewild dat hij een dokter of iets belangrijks was geworden. Zo zie je dat er verschillende culturen zijn. In China lachte ze de ouders uit omdat hun zoon aan gamen het geld verdiende. Al het geld wat Sky verdiende werd ook netjes aan zijn ouders gegeven. In de film laten ze ook zien dat Sky een vriendin heeft en dat ze weinig aandacht krijgt als hij bijvoorbeeld handtekeningen aan het uitdelen is. Dan word er ook veel aandacht besteed in de film aan Grubby. Grubby komt uit Nederland en speelt het liefst met de Orcs. Beide hebben ze een andere speelstijl, wat ervoor zorgt dat een wedstrijd tussen hun immens spannend is zoals je in de film kunt zien. Deze professionals zijn beide eerder wereldkampioen geweest en zij zijn immens populair onder de gamers. Je ziet in de film dat Grubby en zijn vriendin naar hun hotelkamer gaan en het eerste wat Grubby wilde weten was waar de internetverbinding was en hoe snel de verbinding was. Je ziet ook dat Grubby vijf minuten voordat hij moet op moet gaan nog steeds aan het oefenen is. Ook komt er tussendoor nog een andere levende legende aan het woord. Zijn nickname is MadFroG en hij was in 2003 de beste van de wereld. Deze gegevens zullen voor mensen die niks met gamen te maken aantonen dat gamen dus wel alleen voor nerds is en dat was toch niet de bedoeling van de film.

Warcraft 3Door de gehele film heen worden er beelden getoond van het spel Warcraft III: Reign of Chaos, is een real-time strategy computerspel uitgebracht door Blizzard Entertainment voor op de PC. Helaas worden de beelden van het spel vaak niet in goede kwaliteit toonbaar gemaakt in de film. De uitleg over het spel wordt er in de gehele film niet gegeven. Iets wat een gemiste kans is, want de meeste mensen die aanwezig waren bij de voorpremière snapten bijna niks van het spel. Na afloop kon het publiek nog wat vragen stellen aan de regisseur. Er werd onder andere gevraagd of hij het spel ook wel eens had gespeeld. Zijn antwoord hierop was: “Ja maar één minuut en achttien seconde”. En ook of het nog goed is gekomen met Sky. Het antwoord daarop was: Dat hij niks meer van hem gehoord had, en dat hij zich voor 2008 niet had gekwalificeerd. Na afloop van de film kregen we nog de kans om de hoofdrolspeler en wereldkampioen Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen het ter plekke te zien opnemen tegen Kevin uit Rotterdam in de finale van de ESL Pro Series. In de Benelux wordt erbij deze wedstrijd ieder zes maanden om een prijzenpot van meer dan € 5.000 gestreden. Tijdens de finale kregen we alle uitleg en waarom hij die stap maakte enzovoort.

Conclusie Beyond the Game is niet echt een aanrader te noemen, maar is ook niet slecht. Ik denk als je Warcraft 3 zelf speelt, dat je wat meer van de film zult begrijpen dan ik deed. De film laat zowel goede als slechte dingen zien over het leven van een professionele gamer. Helaas laat het te weinig zien over het spel en wat er nu precies gebeurt in beeld. Af en toe duren sommige scènes te lang. Bijvoorbeeld dat je de ouders van Sky in een auto ziet rijden en de hele tijd toetert omdat er mensen in de weg lopen. Dat is even grappig maar niet als je het 3 minuten of langer moet aanhoren. Beyond the Game draait vanaf gisteren, donderdag 19 maart, in de Nederlandse bioscopen, maar mijn advies is om te wachten tot die op dvd uitkomt, omdat er dan wat meer uitleg gegeven zal gaan worden over de game en je meer beelden hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.