Terwijl ik wat spam aan het verwijderen was op de World of Warcraft Hyves viel mijn oog opeens op een aantal prachtige tekeningen van World of Warcraft karakters bij de foto’s en screenshots. De tekeningen bleken gemaakt te zijn door Evelien Gommans. Nu wilde ik natuurlijk wat meer van haar weten, en heb ik haar voor een interview gestrikt.

Vertel eens wat over jezelf!
Ik ben Evelien Gommans, 22 jaar oud, woon in Venlo in de weekenden en tijdens vakanties, en ik zit op kamers in Veldwezelt (België, net naast Maastricht) tijdens schoolweken.Ik volg in Maastricht de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (3e jaars) aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht.Mijn hobby’s zijn tekenen, gaming, en ik ben ook professioneel vuurkunstenares (vuurspuwen, vuurvreten, poi’s etc.) in de groep PyroGlyphics. Tekenen en gaming doe ik wel op dagelijkse basis, mijn vuurkunsten beoefen ik wat minder vaak.

Wanneer ben je begonnen met tekenen?
Ik heb eigenlijk altijd wel getekend, maar ben ergens rond mijn 13e begonnen met echt tekenen als hobby. Mede onder de invloed van een goede vriend van mij die ook op dat moment begon met tekenen (wij zijn begonnen met van zo’n ‘hoe teken je dit: stap voor stap’ boekjes, dus eigenlijk gewoon met natekenen van dingen). En eigenlijk ben ik nooit gestopt met tekenen.

Waarom ben je WoW karakters gaan tekenen?
Ik ben een paar maanden geleden begonnen met het tekenen van WoW karakters. Ik ben een roleplayer op WoW, en dan krijgt het personage dat je speelt al snel een eigen leven. En ik vond dat de opties die WoW geeft om je char een eigen look te geven niet uitgebreid genoeg. Mijn karakter dat ik speelde zag er in mijn hoofd heel anders uit dan dat ze in game eruit zag. Dus ik besloot haar eens te tekenen zoals ik vind dat ze eruit moet zien. Als ik een WoW karakter teken of schets is het vaak ook mijn eigen personage.

Teken je vaker portretten van WoW karakters of andere game gerelateerde tekeningen?
Toen ik het portret van Litheen op het guildforum poste kreeg ik de vraag of ik ook andere personages wilde tekenen. En omdat het voor mij een goede oefening is, en me stimuleert om meer te tekenen, ben ik daarmee begonnen. Tot nu toe teken ik alleen voor mede-guildies, ook omdat ik het gratis doe en als ik voor jan en alleman zou gaan tekenen dan ben ik bang dat ik overladen wordt met verzoekjes. Maar zolang ik maar kan ‘vertalen’ hoe hun karakter eruit ziet in hun hoofd naar papier, ben ik tevreden.Daar ligt ook wel de moeilijkheid in, ik moet gebaseerd op een standaard WoW-figuurtje en op de omschrijving van iemand, proberen een personage echt vorm te geven, de persoonlijkheid naar voren laten komen.Ik teken niet zo heel vaak game gerelateerde dingen, op zich ben ik niet iemand die veel fan-art tekent. De portretten voelen voor mij ook niet als zijnde ‘fanart’, maar meer het tot leven brengen van personages.

Hoe maak je de portretten?
Bij het maken van zo’n portret begin ik bij het stellen van een aantal vragen aan degene die het portret wil. Ik heb wat screenshots nodig van hoe het personage er in game uitziet (blijft toch wel de basis van een portret). Maar ik wil vooral ook dat iemand beschrijft wat het karakter van zijn of haar personage is. Een vrolijk iemand zal toch een andere uitstraling hebben dat iemand die erg pessimistisch is. Dat probeer ik ook vast te leggen in de tekening die ik maak.Daarna begin ik wat te schetsen op papier, als ik een schets heb waarmee ik tevreden ben werk ik die uit op groter formaat totdat ik een goede tekening heb. Deze scan ik (of ik probeer een goede foto ervan te maken, aangezien ik niet altijd toegang heb tot een scanner), en met behulp van Photoshop en een tablet kleur ik de tekening in. Ik laat de tekening in potloodlijnen, omdat dat een ‘zachter en natuurlijker gevoel’ geeft aan de tekening dan wanneer je harde inktlijnen gebruikt.Van een van de tekeningen heb ik een stap-voor-stap afbeelding, die verschillende stadia van een tekening laat zien: tekening stap voor stap

Hoe lang ben je ermee bezig?
Hoe lang ik met een portret bezig ben verschilt heel erg, sommige rollen er zo uit en die heb ik binnen 3 uurtjes helemaal gekleurd en alles. Sommige gaan veel meer tijd in zitten en kan ik 8uur op zitten werken. Over het algemeen probeer ik niet té veel tijd te steken in de portretten, omdat ik ook nog tijd wil over houden voor daadwerkelijk nog te WoW-en en omdat ik helaas vaak ook nog huiswerk heb wat gedaan moet worden.

Je speelt dus zelf ook World of Warcaft, Speel je al lang WoW?
Ik geloof dat ik nu een jaartje of 2 WoW speel. Voordat ik WoW had heb ik veel uren besteed bij mijn goede vriend (dezelfde van het tekenen). We zaten in hetzelfde studentenhuis en ik kwam ‘s avonds na het eten vaak kijken hoe hij WoW speelde, onder het genot van witte wijn en toastjes met kaas. Hij heeft echt ongelofelijk veel moeite gestoken om mij ook aan het WoW-en te krijgen. Trialaccounts, mij op zijn account laten spelen, en uiteindelijk heeft hij me het spel nog gekocht ook. In het begin wilde ik me niet wagen aan dat spel, omdat ik bang was dat ik er té veel tijd in zou gaan steken waardoor dingen als school bleven slingeren. Maar goed, uiteindelijk ben ik gezwicht voor het spel, en ik moet zeggen dat ik toch wel blij ben dat ik ben begonnen met spelen.

Wat is je favoriete karakter?Mijn favoriete karakter is Litheen Dascarmat, mijn female Draenei hunter. Ze is een vrouw die graag whisky drinkt, graag rookt, en over het algemeen is ze niet bepaald een fijn dametje. Ze past goed in het guild Blackmist Brigade op Darkmoon Faire, waar de meeste karakters toch wel een lichte neiging naar alcoholisme hebben, of op een andere manier licht gestoord zijn.Mijn ander karakter dat ik heb is Naradia Shadowriver, hoewel ik daar momenteel eigenlijk niet meer mee speel. Mijn main blijft Litheen. Je hebt mensen die ongelofelijk veel alts hebben, maar ik vind Litheen interessant genoeg om het bij haar te houden voorlopig.

Speel je nog andere games behalve WoW?Behalve WoW speel ik af en toe wel eens andere spellen, maar WoW blijft toch het meest gespeeld. Andere spellen die ik graag speel zijn Unreal Tournament, Unreal Tournament 2004, Half Life. De ‘Legacy of Kain’ spellen vind ik ook goed, jammer dat de serie waarschijnlijk nooit echt afgemaakt zal worden. ‘Carmageddon: Carpocalypse now’ is (ondanks zijn pixelfest ;P ), een spel dat ik nog altijd geweldig vind. Sims komt met vlagen, soms speel ik bijna niets anders, en daarna weer maanden dat ik er niet eens naar kijk. Fabel heb ik een tijd gespeeld op de Xbox van mijn vriend, en een tijdje geleden heb ik de PC versie gekocht maar die heb ik nog niet gespeeld. Een groot deel van mijn spellen-collectie heb ik eigenlijk nog nooit (uit)gespeeld, ik kom er vaak (door WoW) niet echt aan toe en uiteindelijk de-installeer ik het spel dan maar weer.Bedankt voor je interview! En veel succes met World of Warcraft en tekenen!

Benieuwd naar meer werk van Evelien?
Deviant art Evelien

About MsMarvel

Woont in Groningen en heeft 4 ratjes (Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael) en 2 katten Loki & Dunya. Heather is 'in charge of the news' en helpt ook mee in de eindredactie. Is dol op de Marvel comics. Favoriete consoles zijn de PC, Wii U en Xbox360.

View all posts by MsMarvel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.